top of page

Floodle Frenchie

Public·108 members

Duke Evan
Duke Evan

Як ми вибиралися в Австрію

Коли ми з родиною опинилися в Австрії після перших місяців хаосу, я навіть не думав про університети чи якісь довгострокові плани.

9 Views
th bes
th bes
Nov 26

Ми з племінником проходили приблизно це саме рік тому. Він взагалі був переконаний, що після переїзду "нічого не вийде", бо інша країна, інші правила, а він, мовляв, не потягне. Довелось разом по кроках розбирати, що йому доступно, на що можна подати документи і які терміни не можна пропускати. Я спочатку думав, що це буде страшенно виснажливо, але як тільки ми зрозуміли логіку місцевої освіти, усе стало набагато простішим. І от тоді мені дуже допомогло те, що я користувався матеріалами, де пояснюють без зайвих складних слів і дають реальні сценарії, а не “ідеальні казочки”. Тому коли зараз хтось питає, як не загубитися, я згадую про навчання в австрії для українців, бо це те, що я використовую як довідник для себе. Там добре описано, які є можливості, що робити тим, хто приїхав після вторгнення, як підлаштуватися під нові умови й не впасти в паніку через бюрократію. Племіннику найбільше допомогло те, що він побачив реальні відгуки та приклади — одразу зникло відчуття, ніби все це тільки для якихось “особливих”. І ще одна порада: не чекати, поки з’явиться ідеальний момент або повна впевненість. Ми почали рухатися з нульовим розумінням, і вже в процесі прийшло відчуття контролю. Важливо лише робити маленькі кроки послідовно, а не намагатися охопити все одразу, бо тоді голова вибухає і хочеться все відкласти.

Members

bottom of page